Voor Hoogsensitieven

In mijn praktijk begeleid ik onder andere hoogsensitieve kinderen. Hoogsensitieve kinderen ook wel hooggevoelig genoemd zijn kinderen die veel waarnemen met al hun zintuigen en diep reflecteren alvorens zij handelen. Zij hebben een krachtiger en actiever ontwikkeld zenuwstelsel waardoor zij gevoeliger zijn voor externe prikkels. 

Hoog sensitieve kinderen herkennen de kleinste veranderingen en details en ze observeren voortdurend. Om goed te kunnen zien wat er gebeurt, nemen ze meestal niet direct actief deel aan een situatie, en staan dan liever van een afstandje toe te kijken. Ze denken diep na over oorzaak en gevolg. Daarnaast koppelen hoogsensitieve kinderen een sterke emotionele beleving aan de dingen die ze opmerken. Dit zijn een aantal kenmerken die voorkomen bij hoog sensitieve kinderen. 

Ieder kind is weer anders en zo is er ook een grote diversiteit binnen de groep van de hoogsensitieve kinderen. Hoog sensitiviteit is zeker geen stoornis zoals ADHD of PDD-NOS. Het is een karaktereigenschap die bij het kind hoort. 

Vandaag de dag groeien kinderen op in een prestatiegerichte maatschappij die steeds maar sneller wordt en waarin hoge eisen aan hen worden gesteld. Er wordt van kinderen verwacht dat zij hierin meegaan. Daarnaast worden kinderen veel meer blootgesteld aan een grote hoeveelheid prikkels zoals de tv, mobiel, de computer, het verkeer, social media. Wanneer de hoeveelheid prikkels voor een kind te groot wordt, raakt het zenuwstelsel van hoog sensitieve kinderen overbelast. Het kind kan dan niet meer adequaat reageren op nieuwe prikkels en niet meer zo goed nadenken en handelen als het overprikkeld is. Overprikkeling heeft invloed op het hele functioneren van het kind. Het kind raakt uit balans en verliest het contact met z’n eigen IK. Ieder kind reageert op zijn eigen manier als hij overprikkeld is. 

Tijdens de therapie ga ik samen met het kind op zoek naar zijn klacht en wat hij daarbij nodig heeft om weer tot bloei te komen.